Fotovoltaik Ne Demek?
Fotovoltaik paneller, fotovoltaik hücrelerden oluşur. Bu hücreler de yarı iletken malzemelerden üretilmektedir. Kendi içlerinde 3 farklı türü vardır ve bu türler ise farklı renk, doku ve verimliliğe sahiptir. Hücreler bir araya getirilerek “Fotovoltaik Modül” veya “Fotovoltaik Panel” oluşturmaktadır.
Tarihçesi
1918 yılında Silisyum’dan, 1951’de ise Germanyum’dan ilk güneş hücresi üretildi. 1954 yılında ise; bir Silisyum güneş hücresi için ilk patent Bell Laboratuvarları tarafından alınmıştır. 1958 yılında ilk defa “Vanguard 1” uydusunda elektrik temini için güneş hücresi kullanıldı. 1973’te yaşanan ilk petrol krizi, fotovoltaiklerin dünyada kullanımını tetikledi. Böylelikle, fotovoltaiklerin dünyada kullanımı yaygınlaşmaya başlamış oldu. 1980’li yıllardan günümüze, fotovoltaikler binalara entegre edilerek kullanılmaya başlanmıştır. 1983 yılında ise 300 kW’lık ilk Alman PV santrali Pellworm Adası’nda kurulmuştur.
Günümüze Yaklaştıkça
1985 yılında ise ilk çatı entegrasyonu gerçekleştirildi. 1989 yılında, şebekeye aktarılan fazla enerjiye ilk ödeme Burgdorf- İsviçre’de gerçekleştirildi. Almanya’da ise 1990 yılında 1.000 Çatıda Fotovoltaik Modül Uygulama Projesi açıklandı.
1991 yılında üretilen enerjinin şebekeye aktarılması konusunda yasa hazırlanarak yürürlüğe girdi. 1994 yılında ise şebekeye aktarılan enerjiye ilk defa ödeme yapıldı.
1996’da ilk renkli güneş hücreleri piyasaya çıktı. 2002 yılında ise kanatları tamamen fotovoltaik ile kaplı Pathfinder isimli insansız bir uçak uçuruldu.
Günümüzde fotovoltaikler, dünyaca ünlü mimarların tasarımlarında da kullandığı bir yapı malzemesi durumuna gelmiştir. Örneğin Nicholas Grimshaw, 1992 Seville Expo Pavyonu’nda PV panelleri gölgeleme elemanı olarak kullanmıştır.
Özetle; artık güneş panellerini neredeyse hayatın her alanında görmekteyiz. Ve biz ülkemiz adına, Dünya adına, paydaşlarımız adına ve en önemlisi sürdürülebilir bir gelecek adına yüksek kalitede ve verimlilikte güneş panelleri üreterek doğayı seviyor ve saygı duyuyoruz.
Yıllık 1.2 GW Üretim Kapasitesi